\"\"

Voedselintolerantie test – Kan ik tegen zuivel en gluten? En welke voedingsmiddelen zou ik moeten vermijden?

Voedselintolerantie test (voedselsensitiviteit) ImuPro 100

Met de Bioprofiel Voedselintolerantie test van kun je laten vaststellen of je voedselintoleranties hebt. Deze test is voor jou geschikt als je denkt dat je mogelijk overgevoelig bent voor bepaalde soorten voeding, of als je wilt weten of je voedselintoleranties hebt zonder dat je klachten hebt.

Waarom zou ik laten testen of ik een voedselintoleranties heb?

Misschien ben jij wel overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen zonder dat je daar zelf bewust van bent. Als jij last hebt van vervelende klachten zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidproblemen, en je arts kan daar een oorzaak voor vinden, dan doe je er goed aan een voedselintolerantie test van Bioprofiel te doen. Maar ook als je geen specifieke klachten hebt kan het zinvol zijn een voedselintolerantie test te doen.

Je kunt overgevoeligheden voor voeding, die in de volksmond meestal allemaal voedselintoleranties worden genoemd, onderverdelen in voedselallergieën en voedselintoleranties. De meeste voedselallergieën zijn van het type IgE, wat betekent dat je binnen een half uur na het eten van het betreffende voedingsmiddel klachten krijgt, zoals huiduitslag of hoofdpijn. Sommige voedselallergieën zijn echter niet IgE-afhankelijk maar IgG-afhankelijk, wat betekent dat het lichaam IgG-antistoffen (IgG’s) aanmaakt, die een vertraagde allergische reactie veroorzaken. Omdat de antigeen-antistofcomplexen in dit geval doorlopend niet snel genoeg opgeruimd worden door middel van fagocytose (omdat je de voeding steeds weer opnieuw eet), kunnen bepaalde klachten optreden die in de loop van de tijd chronisch worden. Symptomen behorende bij deze overgevoeligheid treden meestal tussen de 2-3 uur en 2-3 dagen op na het eten van de betreffende voeding, waardoor het vaak niet mogelijk is te achterhalen welke voeding precies de boosdoener is. De enige manier om dan nog te achterhalen voor welke voeding je overgevoelig bent is door een bloedonderzoek te doen waarbij op de aanwezigheid van IgG-antigenen wordt getest, zoals deze voedselintolerantie test.

Vaak worden overgevoeligheden voor voeding voedselintoleranties genoemd, maar formeel gezien zijn dit niet-allergische overgevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen. Bij voedselintoleranties in formele zin is er dus geen sprake van een activering van het immuunsysteem, maar van een abnormale lichamelijke reactie op bepaalde voedingsstof, bijvoorbeeld als gevolg van een stofwisselingsziekte of een aantasting van het darmslijmvlies..

Als jij last hebt van vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, huidproblemen, pijnlijke gewrichten of overgewicht dan kan het heel goed zijn dat ook jij overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen. In dat geval doe je er goed aan een voedselintolerantie test te doen, want alleen dan weet je zeker of overgevoelig bent voor bepaalde soorten voeding en zo ja wat.

Heeft het nut om een voedselintolerantie test te doen als ik geen klachten heb?

Ja, ook als je helemaal geen klachten hebt kan het zinvol zijn een voedselintolerantie test te doen, want een overgevoeligheid voor voeding kan ongemerkt tot ontstekingen in het lichaam leiden, en die zijn niet alleen schadelijk voor de korte termijn maar hebben ook een negatief effect op de lange termijn. Als je immuunsysteem doorlopend wordt geactiveerd of als je lichaam continu het hoofd moet bieden aan een voedselintolerantie verzwakt namelijk je natuurlijke weerstand, waardoor je vatbaarder wordt voor allerlei ziektes en aandoeningen en zelfs ziek kan worden van virussen en bacteriën waar een gezond iemand afdoende weerstand tegen heeft. Daarnaast loop je een groter risico op chronische infecties, wat je lichaam verder verzwakt en bij een lage weerstand soms zelfs dodelijk kan zijn (Monga et al., 2001).

Een ander zeer schadelijk lange termijn effect van ontstekingen is dat ze het risico op kanker verhogen. Bij ontstekingen worden namelijk vrije radicalen geproduceerd die het DNA beschadigen en celmutaties veroorzaken die tot kanker leiden (Rakoff-Nahoum, 2006). Aangezien reacties van het immuunsysteem vaak leiden tot ontstekingen vormen ook deze dus een gevaar voor je gezondheid. Volgens het Amerikaanse Nationaal Kanker Instituut (NCI) lopen mensen met chronische ontstekingen een veel groter risico op kanker dan mensen die deze ziektes niet hebben. Daarnaast versnellen ontstekingen ook het verouderingsproces, omdat de reactie van het immuunsysteem bij een ontsteking leidt tot oxidatieve stress. Ook verhoogt oxidatieve stress het risico op ernstige ziektes zoals hart- en vaatziekten, aderverkalking, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer en staar (Gavazzi & Krause, 2002).

De voedselintolerantie test is geschikt als je:

 • denkt dat je mogelijk overgevoelig bent voor een of meerdere voedingsmiddelen
 • wilt weten of je voedselintoleranties hebt, zodat je niet ongemerkt je gezondheid nadelig beïnvloedt met de voeding die je eet

Heb ik mogelijk last van voedselintoleranties?

Als je last hebt van een of meer van de volgende klachten en je huisarts kan daar geen oorzaak voor vinden dan kan het heel goed zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen. In dat geval is het zeer aan te bevelen om de voedselintolerantie test te doen:

 • Vermoeidheid
 • Chronische diarree of constipatie
 • Winderigheid
 • Misselijkheid
 • Oprispingen
 • Opgeblazen gevoel
 • Brandend maagzuur
 • Duizeligheid
 • Buikpijn of buikkrampen
 • Hoofdpijn of migraine
 • Huidproblemen (o.a. atopische dermatitis, psoriasis, jeuk, netelroos)
 • Overgewicht
 • Gewichtsschommelingen
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Ziekte van Crohn
 • Maagzweren
 • Reuma, pijnlijke gewrichten

Een groot voordeel van de Bioprofiel voedselintolerantie test is dat de IgG-antigenen waarop getest wordt zeer lang in het bloed blijven zitten (tussen de 2-3 maanden en 2 jaar). Dit betekent dat met deze test ook overgevoeligheden kunnen worden vastgesteld voor voedingsmiddelen die je al een hele lange tijd niet meer hebt gegeten.

Hoe ziet een uitslag eruit?

De test die wij aanbieden om voedselintoleranties te laten bepalen is de ImuPro 100 test, waarbij enkele druppels bloed afgenomen door middel van een vingerprikje. Nadat je jouw druppeltjes bloed hebt opgestuurd naar het laboratorium, analyseert deze je bloed met behulp van de Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)-methode, waarbij getest wordt op specifieke IgG-antigenen die gerelateerd zijn aan 90 veel voorkomende voedingsstoffen en voedingsmiddelen.

De resultaten worden vervolgens naar ons opgestuurd en door ons geëvalueerd, waarna je een uitgebreid rapport ‘op maat’ ontvangt. In dit rapport wordt elke overgevoeligheid met een ‘klasse’ aangegeven, variërend van klasse 0 (geen overgevoeligheid) tot klasse 3-4 (zeer sterke reactie op de betreffende voedingsmiddelen), zie bijgaande voorbeelden.

voedselintolerantie testvoedselintolerantie test

 

Ook wordt precies aangegeven welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en welke voedingsmiddelen je beter met mate kunt eten, zie bijgaand voorbeeld. Daarnaast ontvang je een heleboel tips en handige (voedings)adviezen die aansluiten op jouw situatie.

voedselintolerantie test

Wat geeft de uitslag van deze test mij?

De uitslag van de voedselintolerantie test laat zien voor welke voeding je overgevoelig bent.

 • Als het blijkt dat je overgevoelig bent voor een of meer voedingsstoffen betekent dit dat je deze specifieke soorten voeding voortaan dient te vermijden en te vervangen door alternatieven waarvoor je niet overgevoelig bent. Wij zullen je een heleboel tips en adviezen geven zodat de overstap naar je nieuwe voedingspatroon soepel zal verlopen
 • Al enkele weken nadat je jouw voedingspatroon hebt aangepast zul je merken dat bepaalde klachten die je al langer had zullen verminder of zelfs helemaal verdwijnen. Had je geen klachten, dan zul je voelen dat je sowieso meer energie krijgt, lekkerder in je vel zit en gewoon stráált!

Is deze test geschikt voor het vaststellen van een lactose-intolerantie?

Het antwoord is zowel Ja, als Nee. Lactose eet je nooit in een geïsoleerde vorm, dit is een bestandsdeel in zuivelproducten. Deze test toont aan of je overgevoelig bent voor zuivelproducten. Het antwoord is ook “Nee”, omdat je niet specifiek wordt getest op een lactose-intolerantie. Wanneer je kijkt naar de strikte definitie van ‘lactose-intolerantie’ dan is er bij deze vorm van overgevoeligheid voor lactose geen sprake van een allergie maar ontbreken er bepaalde enzymen in de darmen die nodig zijn voor de afbraak van lactose. Het ontbreken van deze enzymen kan niet worden vastgesteld met deze specifieke test. Wel zul je na deze test weten of je wel of geen overgevoeligheid hebt voor zuivelproducten.

Is deze test geschikt voor het vaststellen van een glutenintolerantie?

Het antwoord is zowel Ja, als Nee. Gluten eet je nooit in een geïsoleerde vorm, dit is een bestandsdeel in graanproducten. Deze test toont aan of je overgevoelig bent voor graanproducten. Het antwoord is ook “Nee”, omdat je niet specifiek wordt getest op een glutenintolerantie. Wanneer je kijkt naar de strikte definitie van ‘glutenintolerantie’ dan worden er bij deze vorm van overgevoeligheid voor gluten geen antigenen van het type IgG maar van het type IgA aangemaakt. Antigenen van het type IgA zitten vooral in de in de maag, darmen en speeksel en kunnen aan de hand van deze specifieke test dus niet worden vastgesteld. Wel zul je na deze test weten of je wel of geen overgevoeligheid hebt voor graanproducten.

Hoe gaat het na aankoop in z’n werk?

Zodra je de bestelling hebt geplaatst krijg je een vingerprikset thuisgestuurd, inclusief instructies hoe je de vingerprik dient uit te voeren. Dit kan je zelf veilig thuis doen. Nadat je 2 kleine buisjes bloed bij jezelf hebt afgenomen stuur je dit terug naar het laboratorium, in de bijgeleverde envelop. Aan het laboratorium is een arts verbonden die jouw bloed beoordeelt en vaststelt of je overgevoelig bent voor een of meerdere voedingsstoffen. Binnen 14 dagen nadat je het bloedmonster op de post hebt gedaan ontvang je via ons een rapport op maat per email.

Let op: Deze voedselintolerantie test is niet geschikt voor het vaststellen van voedselallergieën waarbij IgE-antigen betrokken zijn: deze kunnen alleen worden bepaald door op het IgE-antigen te testen.

Let op: Gebruik deze vingerprikset niet als je gebruik maakt van bloedverdunners of als je een aandoening hebt die de bloedstolling beïnvloedt.

Een voedselintolerantietest is voor het leven

Een voedselintolerantie test laten uitvoeren is iets voor het leven. Je ontvangt een uitgebreide rapportage (boekje) met een plan voor welke voeding je zou moeten vermijden, welke je met mate moet eten, en voor welke periode.

Je zult meer energie hebben, je weerstand zal beter zijn.

We investeren gemakkelijk een paar honderd euro aan schoenen, kleding, of andere luxe artikelen. Maar we lopen rond met: “Hoe kan het nou dat ik me niet optimaal voel?”.

We vinden dat onze zorgverzekeraar het maar moet vergoeden.

Maar door de jaren heen heb ik zoveel mensen gezien, voorbij de 40, of voorbij de 50, die tegen me zeiden: “Had ik maar eerder meer tijd en aandacht aan m’n gezondheid besteed”.

Uiteindelijk is onze gezondheid ons meest waardevolle, en belangrijke bezit.

En we missen dat pas, als we het niet meer hebben.

De vraag is: Willen we het zo ver laten komen?

Een investering gemaakt in je lange termijn gezondheid, zou wel eens de best renderende investering ooit kunnen zijn.

Voedselintolerantie Test Bestellen

Klik hier om de Voedselintolerantie Test ImuPro 100 te bestellen.