\"\"

Vitamine D Test – Zijn mijn vitamine D waarden in orde?

Vitamine D Test (25 OHD)

Met de Vitamine D-test (25(OH)D test) van Bioprofiel kun je het vitamine D-gehalte in je bloed laten vaststellen. Deze test is voor jou geschikt als je denkt dat je mogelijk een vitamine D-tekort hebt of wilt weten of je vitamine D-niveau op orde is.

Waarom zou ik laten testen of ik een Vitamine D-tekort heb?

Vitamine D is een onmisbare vitamine voor onze gezondheid. Aan de hand van talloze wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat vitamine D het immuunsysteem versterkt, energie geeft, een gezonde nachtrust bevordert en spier- en gewrichtspijn tegengaat. Andere onderzoeken laten zelfs zien dat je bij een gezond vitamine D-niveau minder risico loopt om allerlei ernstige ziekten en aandoeningen te krijgen, zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.

We kunnen dus niet zonder vitamine D, maar desondanks hebben veel Nederlandse kinderen, volwassenen en ouderen een vitamine D-tekort, meestal zonder dat ze daar zelf bewust van zijn. Dit komt omdat wij in Nederland te weinig worden blootgesteld aan zonlicht. Daarnaast heb je een verhoogd risico op een vitamine D-tekort als je ouder dan 49 jaar bent, een getinte huidskleur hebt of last hebt van overgewicht.

Als jij vaker dan normaal verkouden bent of griep hebt, last hebt van vermoeidheid of opeens kilo’s aankomt (ondanks dat je gezond eet en veel beweegt), dan kan het heel goed zijn dat ook jij een vitamine D-tekort hebt. In dat geval doe je er goed aan je vitamine D-gehalte in je bloed te laten testen, want alleen dan weet je zeker of je extra vitamine D supplementen moet gaan gebruiken om een gezond vitamine D-niveau te bereiken.

Echter, ook als je helemaal geen klachten hebt kan het zinvol zijn jezelf op vitamine D te laten testen, want onderzoeken hebben aangetoond dat als je vitamine D-gehalte optimaal is, je de kans op onder meer virale en bacteriële infecties, ca. 15 vormen van kanker (o.a. borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, longkanker en lymfoom), diabetes en hart- en vaatziekten sterk verlaagt en dat je algehele levensverwachting significant toeneemt.

De vitamine D test is geschikt als je:

 • denkt dat je mogelijk een vitamine D-tekort hebt
 • wilt weten of je vitamine D-niveau op orde is (bijvoorbeeld als je een vitamine D-supplement neemt en wilt weten of je te weinig, voldoende of teveel neemt)

Heb ik mogelijk een vitamine D tekort?

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de volgende symptomen kunnen duiden op een vitamine D-tekort. Als je één of meer van deze klachten bij jezelf herkent zou je sterk kunnen overwegen om de Vitamine D-test te doen:

 • Regelmatig verkouden en griep
 • Slappe spieren en spierkrampen
 • Gewrichtspijn
 • Tandvleesaandoeningen
 • Chronische vermoeidheid
 • Lusteloosheid
 • Slapeloosheid
 • Overgewicht
 • Vaak botbreuken

Hoe ziet een uitslag eruit?

De test die wij aanbieden om je vitamine D-gehalte te laten bepalen is de 25(OH)D test (25-hydroxyvitamine D test), en geeft je een goed beeld van je algehele gezondheid in relatie tot het vitamine D-gehalte in je bloed. De uitslag die je met deze test krijgt is een bloedwaarde uitgedrukt in nmol/l.

Vooraanstaande onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de volgende vitamine D-gehaltes een goede richtlijn zijn om te bepalen of je al dan niet een vitamine D-tekort hebt (Grant & Holick, 2005):

Vitamine D-gehalte (nmol/l) Diagnose Gevolgen voor de gezondheid
< 12 Zeer ernstige deficiëntie Rachitis, osteomalacie, myopathie
12-27 Ernstige deficiëntie Risico op rachitis, osteomalacie, myopathie, secundaire hypoparathyreoïdie en calciummalabsorptie.
27-50 Deficiëntie Risico om in later stadium rachitis, osteomalacie of myopathie te krijgen
50-80 Voldoende Let wel: deze waarde is volgens veel medici aan de lage kant
80-100 Optimaal
100-250 Verhoogd Te hoge vitamine D inname. Hoeft niet te leiden tot Vitamine D-intoxicatie
250-325 Overschot Te hoge vitamine D inname, kan op den duur tot vitamine D-intoxicatie leiden
> 325 Vergiftiging Vitamine D-intoxicatie, kan botontkalking en een verhoogde kans op een hartinfarct of atherosclerose tot gevolg hebben

 

Wat geeft de uitslag van deze test mij?

De uitslag van de vitamine D-test bevat belangrijke informatie over jouw vitamine D-niveau.

 • Als je vitamine D-gehalte in je bloed te laag is betekent dit namelijk dat dat je een vitamine D-supplement moet gaan nemen of moet overstappen op een ander vitamine D-supplement (als blijkt dat je huidige vitamine D-supplement onvoldoende door je lichaam wordt opgenomen).
 • Is je vitamine D-gehalte te hoog dat dien je de dosering van je vitamine D-supplement te verlagen, om het risico op vitamine D-intoxicatie te voorkomen.

Hoe gaat het na aankoop in z’n werk?

Zodra je de bestelling hebt geplaatst krijg je een vingerprikset thuisgestuurd, inclusief instructies hoe je de vingerprik dient uit te voeren. Dit kan je zelf veilig thuis doen. Nadat je een druppeltje bloed bij jezelf hebt afgenomen stuur je dit terug naar het laboratorium, in de bijgeleverde envelop. Aan het laboratorium is een arts verbonden die jouw bloed beoordeelt en vaststelt wat het vitamine D-gehalte in jouw bloed is. Binnen 14 dagen nadat je het bloedmonster op de post hebt gedaan ontvang je via ons de uitslag per email.

Let op: de 25(OH)D test die wij aanbieden is niet geschikt voor mensen die lijden aan sarcoïdose of tuberculose of een lymfoom hebben, zij dienen eerst een 1,25(OH)D test te laten doen.

Vitamine D test bestellen


Vitamine D Test 25 OHD Bestellen

Klik hier om de vitamine D test te bestellen.